Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Περί ΦΠΑ και άλλων διατάξεων

ΠΟΛ.1160/17.7.2015

Κοινοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και του άρθρου 2 του ν. 4334/2015 (ΦΕΚ 80 Α716.7.2015), που αφορά «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)"
....................
12. Δεδομένου ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 21, παρ. 2 του Κώδικα ΦΠΑ, στην παροχή υπηρεσιών εφαρμόζονται οι συντελεστές που ισχύουν κατά το χρόνο που ο φόρος καθίσταται απαιτητός σύμφωνα με το άρθρο 16 του ίδιου Κώδικα, στην περίπτωση υπηρεσιών που η παροχή τους ξεκίνησε πριν την έναρξη ισχύος του ν.4334/2015 αλλά ολοκληρώνεται μετά την ημερομηνία αυτή, ή στην περίπτωση που έχουν παρασχεθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4334/2015, όμως το νόμιμο παραστατικό εκδίδεται μετά την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που επιτρέπουν την έκδοση του παραστατικού σε χρόνο μεταγενέστερο της παροχής τους, κατά την τιμολόγηση εφαρμόζεται ο ισχύων συντελεστής ΦΠΑ που αναλογεί στο είδος των υπηρεσιών από την έναρξη ισχύος του ν. 4334/2015 και εφεξής.

13. Με τη διάταξη της παρ. 1.β' του άρθρου 1 του ν. 4334/2015 αντικαθίσταται η περίπτωση ιβ' της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη απαλλάσσονται από το ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή, εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

14. Επί της ουσίας, περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο εσωτερικό της χώρας, με την ρητή εξαίρεση των φροντιστηρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και των κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους οργανισμούς που θεωρούνται ότι παρέχουν απαλλασσόμενη από το ΦΠΑ εκπαίδευση.

15. Η εξαίρεση από την απαλλασσόμενη εκπαίδευση αφορά στις επιχειρήσεις που παρέχουν στις εγκαταστάσεις τους φροντιστηριακή εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδος, υπηρεσίες εκμάθησης ξένων γλωσσών και εκπαίδευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανεξαρτήτως του τίτλου τους (φροντιστήριο, αναγνωστήριο, σχολή, ινστιτούτο, κέντρο κλπ) και τον αριθμό μαθητών των τμημάτων τους (π.χ. ολιγάριθμα ή κλειστά τμήματα). Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση που οι ανωτέρω υπηρεσίες παρέχονται ηλεκτρονικά.

16. Σημειώνεται ότι ο εφαρμοστέος συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ είναι ο κανονικός (23% ή 16% στις νησιωτικές περιοχές), δεδομένου ότι από τις κοινοτικές διατάξεις (Παράρτημα III της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου) δεν επιτρέπεται η υπαγωγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

17. Για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι ανωτέρω επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλουν δήλωση μεταβολών εντός δέκα ημερών από την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, έχοντας πλέον όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που προβλέπονται για τους υποκειμένους στο φόρο από τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ, όπως υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ εισροών κλπ. Κατά αυτόν τον τρόπο εξορθολογίζεται η λειτουργία του συστήματος ΦΠΑ ως γενικού φόρου κατανάλωσης και διασφαλίζεται για τις εν λόγω επιχειρήσεις η ουδετερότητα του φόρου μέσω του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους, αντί της ενσωμάτωσης του φόρου αυτού στο κόστος των υπηρεσιών τους.

18. Σημειώνεται ότι στην έννοια της απαλλασσόμενης από το ΦΠΑ εκπαίδευσης της περίπτωσης ιβ' της παραγράφου 1 του άρθρου 22 εξακολουθεί να εμπίπτει η προσχολική εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί), η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολική εκπαίδευση, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, καθώς και η επαγγελματική εκπαίδευση, επιμόρφωση ή επανακατάρτιση, ανεξάρτητα αν παρέχονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, με την επιφύλαξη της αναγνώρισης του φορέα εκπαίδευσης από αρμόδια αρχή, εφόσον προβλέπεται από σχετικό νομικό πλαίσιο.

Επίσης, εξακολουθούν να απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές χορού, δραματικής τέχνης και κινηματογραφίας και οι μουσικές σχολές και τα ωδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου